Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
25.01.2021r. |
Bułka, masło, szynka wiejska, pomidor/szczypiorek, kawa ml., marchewka 1,7
|
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami Makaron z sosem pieczarkowo-jogurtowym, sok jabłkowy 1,3,7,9 |
Chleb z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, herbata rumiankowa, gruszka 1,7
|
26.01.2021r. | Owsianka na mleku z tartym jabłkiem, chałka z masłem i serkiem waniliowym, herbata, jabłko 1,3,7 |
Kapuśniak z kiszonej kapusty Kasza gryczana, karczek w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka, kompot 1 ,7,9
|
Budyń owocowy z sokiem herbatnik, soczek 1,7
|
27.01.2021r. | Chleb z masłem, serem Almette pomidor/szczypiorek, mleko, marchewka 1,7 |
Krupnik z kaszy jęczmiennej Ziemniaki, roladki ze schabu nadziewane serem i ogórkiem, sur. z czerwonej kapusty, kompot, sok owocowy 1,3,7,9
| Bułka grahamka z masłem i serem żółtym, rzodkiewka, herbata z cytryną, chrupki jabłkowe 1,7 |
| Chleb z masłem, jajko gotowane ze szczypiorkiem, kawa zbożowa na mleku, jabłko 1,7 |
Zupa pomidorowa z makaronem Ziemniaki, udko z kurczaka, kapusta zasmażana, kompot, sok jabłkowy 1,3,7
|
Bułka z masłem, twarożek z marchewką, herbata miętowa, kiwi 1,7
|
| Chleb, masło, sałata, schab Jana, pomidor/szczypior, kawa mleczna, marchewka 1,7 |
Kluseczki zacierki na rosole z natką pietruszki Ziemniaki, filet z miruny z warzywami po grecku, kompot, sok owocowy 1,3,4,9 |
Zapiekanka z serem, wędliną i ketchupem, mleko, mandarynka 1,7
|
ZASTRZEGAMY SOBIE MOŻLIWOŚĆ EWENTUALNYCH ZMIAN W JADŁOSPISIE !
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna we wszystkich grupach.
INFORMACJA DLA RODZICÓW DOTYCZĄCA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.
Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. (używany jako substancja antyutleniajaca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach)
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne.
Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy