Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

DataŚniadanieObiadPodwieczorek


29.04.2024r.
(poniedziałek)

Chleb wieloziarnisty, masło, filet z indyka, pomidor, kawa zbożowa na mleku, marchewka
1,7

Zupa warzywna z makaronem
Ziemniaki, kotlet jajeczny, brokuł z wody, kompot
1,3,9

Bułka graham, ser żółty, papryka czerwona, herbatka miętowa,
banan
1,7

30.04.2024r.
(wtorek)

Płatki czekoladowe na mleku, chlebek z masłem, twarożek z rzodkiewką, jabłko
1,7

Zupa koperkowa z ziemniakami
Ryż brązowy, pulpety w sosie pomidorowym, surówka wiosenna, kompot
1,3,9

Budyń waniliowy, wafle ryżowe,
jabłko
1,7,


01.05.2024r.
(środa)

 ŚWIĘTO PRACY 


02.05.2024r.
(czwartek)

Chleb z masłem, serek naturalny, pomidor, szczypiorek, kakao
1,7

Krupnik z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem, surówka z marchewki i jabłka, kompot
1,7,9

Angielka z dżemem, herbatka owocowa,
soczek
1,7

03.05.2024r.
(piątek)

 ŚWIĘTO KONSTYTUCJII 3 MAJA 

 

Informacja dla rodziców dotycząca alergenów występujących w produktach spożywczych.

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.

Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.

Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.

Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
    Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy.