Jadłospis
| Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
| Chleb żytni, masło, wędlina, ogórek/pomidor, herbatka | Zupa warzywna z makaronem | Pączek z nadzieniem owocowym, kakao, owoc |
16.12.2025r. | Płatki na mleku, chleb razowy, serek naturalny, pomidor | Krupnik z kaszy jaglanej | Bułka graham, indyk parzony, ogórek zielony, herbatka, owoc |
| Chleb z masłem, pasta kiełbasiano-jajeczna, rzodkiewka, kawa mleczna | Zalewajka z ziemniakami | Chleb razowy z masłem, ser żółty, papryka czerwona, owoc |
| Chleb z masłem, serek chmurka z ogórkiem zielonym, herbatka owocowa | Zupa kalafiorowa z zacierką | Chleb razowy z masłem, schab pieczony, rzodkiewka, herbatka, owoc |
19.12.2025r. | Chleb z masłem, jajko gotowane, talerz warzywny, herbatka z cytryną | Zupa ogórkowa z ryżem | Kisiel owocowy, ciasteczko, owoc |
Informacja dla rodziców dotycząca alergenów występujących w produktach spożywczych.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.
Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy.
