KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

DataŚniadanieObiadPodwieczorek

26.10.2020r.
(poniedziałek)

 

 

Chleb, masło, sałata, pasztet wiejski ,,złoty’’, pomidor/szczypiorek, herbata, jabłko

 

1,7

 

Zupa szczawiowa z jajkiem

Makaron z serem i śmietaną, kompot, winogrona

 

1,7,9

 

Bułka, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kakao, gruszka

 

1,7

 

27.10.2020r.
(wtorek)

 

Bułka wieloziarnista, masło, twarożek ze śmietaną, ogórek zielony, mięta z miodem i cytryną, marchewka

 

1,7

 

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

ziemniaki, kotlet schabowy, sur.Colesław, kompot

 

1,7,9

 

Budyń czekoladowy, ciasteczko owsiane

kiwi

1,7

28.10.2020r.
(środa)

 

Pszenica w miodzie z mlekiem, bułka z masłem i serkiem waniliowym, herbata, jabłko

1,7

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem

kopytka, gulasz z indyka, marchewka z groszkiem, kompot

 

1,7,9

 

 

Chałka z masłem i dżemem truskawkowym, mleko

banan

 

1,7

 


29.10.2020r.
(czwartek)

 

 

 

Chleb, masło, pasta z tuńczyka, kawa zbożowa na mleku, marchewka

 

1,3,4,7

 

Zupa grochowa

Ziemniaki, farsz mięsny z duszonymi warzywami,

sur. z czerwonej kapusty, kompot

 

1,9

 

Ryż z prażonymi jabłkami, herbatka rumiankowa

jogurt

1,7

 


30.10.2020r.
(piątek)

 

 

 

Chleb, masło, sałata, pieczeń rzymska, papryka, mleko, jabłko

 

1,7

 

Zupa ogórkowa z makaronem

Ziemniaki, klopsiki w sosie koperkowym, surówka z selera, kompot

 

1,3,9

 

Rogalik z masłem i serkiem waniliowym, herbata owocowa

 

1,7

 

 

ZASTRZEGAMY SOBIE MOŻLIWOŚĆ EWENTUALNYCH ZMIAN W JADŁOSPISIE !

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna we wszystkich grupach.

                                                                                                            

INFORMACJA DLA RODZICÓW DOTYCZĄCA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.

Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.

Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.

Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o  występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.

Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. (używany jako substancja antyutleniajaca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach)
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy