Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
| Chleb razowy, masło, kiełbaski rajskie na ciepło, ketchup, rzodkiewka, kawa mleczna, marchewka | Zupa szczawiowa z jajkiem | Bułka z masłem, kiełbasa szynkowa, pomidor, rukola herbata owocowa, banan |
| Chleb, masło, twarożek z marchewką, herbata owocowa, jabłko | Barszcz ukraiński | Budyń czekoladowy, chrupki kukurydz., soczek |
| Chleb, masło, parówka na ciepło z ketchupem, mleko, marchewka | Zupa pomidorowa z makaronem | Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, jabłko |
| Chleb, masło, serek topiony, rzodkiewka kawa zbożowa na mleku, jabłko | Krupnik z kaszy jęczmiennej | Kisiel z tartym jabłkiem, wafelek ryżowy, jogurt |
WAKACYJNY | Chleb, masło, sałata, szynka, pomidor/szczypiorek, kawa Inka na mleku, marchewka | Zupa pomidorowa z makaronem | Chleb, masło, pasztet drobiowy, pomidor, herbata, |
ZASTRZEGAMY SOBIE MOŻLIWOŚĆ EWENTUALNYCH ZMIAN W JADŁOSPISIE!
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna we wszystkich grupach.
INFORMACJA DLA RODZICÓW DOTYCZĄCA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.
Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
1. Skorupiaki i produkty pochodne.
2. Jaja i produkty pochodne.
3. Ryby i produkty pochodne.
4. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
5. Soja i produkty pochodne.
6. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
7. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia.
8. Seler i produkty pochodne.
9. Gorczyca i produkty pochodne.
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
12. Łubin i produkty pochodne.
13. Mięczaki i produkty pochodne.
Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy.