Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
| Chleb wieloziarnisty z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, kakao, marchewka | Zupa kalafiorowa z zacierką | Chleb z masłem, pasztet, pomidor, herbatka, owoc |
19.11.2024r. | Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbatka miętowa, jabłko | Zupa koperkowa | Budyń czekoladowy, wafle ryżowe, owoc |
| Chleb z masłem, sałata, szynka wiejska, rzodkiewka, kawa mleczna, marchewka | Zupa z fasolką szparagową i ziemniakami | Bułka kajzerka, ser żółty, ogórek zielony, owoc |
| Chleb wieloziarnisty, serek almette, kakao, jabłko | Zupa krem z pora z groszkiem ptysiowym | Bułka, kiełbasa krakowska, pomidor, kawa inka, owoc |
22.11.2024r. | Chleb z masłem, jajko gotowane, szczypiorek/pomidor, herbatka z cytryną | Zupa pomidorowa z makaronem | Ciasto marchewkowe(wypiek własny), kakao, owoc |
Informacja dla rodziców dotycząca alergenów występujących w produktach spożywczych.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.
Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy.