Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
| Chleb żytni, masło, ser żółty, pomidor, herbatka, jabłko | Grochówka z ziemniakami | Chleb z masłem, pasta mięsno-warzywna, ogórek kiszony, owoc |
24.06.2025r. | Płatki czekoladowe na mleku, chleb z ziarnami, twarożek z rzodkiewką, marchewka | Zupa pomidorowa z makaronem | Chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, szynka wiejska, kakao, owoc |
| Chleb wieloziarnisty z masłem, schab maślany, pomidor, kawa mleczna | Zalewajka z ziemniakami | Chałka z dżemem owocowy, mięta, owoc |
| Chleb z masłem, pasta kiełbasiano-jajeczna, rzodkiewka, kawa mleczna | Rosół z makaronem | Bułka kajzerka z masłem, szynka drobiowa, papryka czerwona, herbatka owocowa, owoc |
27.06.2025r. | Chleb z masłem, serek topiony, ogórek zielony, jabłko, kakao | Zupa marchewkowa z zacierką | Kasza manna z syropem owocowym, ciastko, owoc |
Informacja dla rodziców dotycząca alergenów występujących w produktach spożywczych.
Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011r. z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – nakłada na placówkę przedszkola działającą jako zakład żywienia zbiorowego dzieci, obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych.
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów.
Każdy alergen występujący w potrawie ma przyporządkowany numer, który jest wpisany w jadłospisie przy danym produkcie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne.
- Skorupiaki i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne.
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna na przykład w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
Przyprawy używane do przygotowywania posiłków w przedszkolu to: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, papryka słodka mielona, cukier wanilinowy.